January 23, 2011

alasan~cara terbaik nak lepaskan diri~

hello guys. tajuk entry hari ni berbaur keemosian melampau. haha. tanda tanda pms laaa tuh. opsssss. malam ni xblogwalking. cik marlia just go through fb jer. pastu settlekan apa yang patut contohnya (perlu ke bagi contoh??) ala ala karangan gitu. cik marlia amek kesempatan masa terluang ni kemas bilik sikit n basuh baju memandangkan esok cik marlia kena berkampung kat kampus untuk modul 3. 

yer dimana relevan nyer tajuk dan entry. halamakkkkk. ala ala ilmiah gitu. ok tajuk tu sebenarnya merujuk kepada sikap seseorang. xnak tuju kat sape sape. siapa makan cili dia terasa pedas nya. yer dakkk?? contoh situasi

situasi 1: malas pegi kelas

A : awk. awk xpi kelas ke? awk taw kan kelas kul 4?
B : ouhh tawu. saya xpi. saya nak pi renew lesen. 
A : ah ok. saya pi dulu yer 

tamat waktu kelas dan tiba di rumah. si B masih di tempat yang sama dan lesen yang perlu di renew tidak di renew. emmm apa kata cakap je saya malas nak pi kelas laaa awak. kan mudah :)


situasi 2 : fanatik korea

A : awak. jom pi makan. saya laparrrrr sangat. 
B : saya diet. lagipun boleh jimat duit.
A : ouh kalau camtu xpe la. saya nak keluar makan ni.
B : ok.

setiba nya di rumah. si B sedang khusyuk menonton drama bersiri korea. tibanya malam, dikerahnya si A untuk makan di warung mamak. bukan sekadar satu menu namun di order nya dua menu. sebagai ganti lunch yang ditinggalkan. aikkk mana pergi diet kamu?? xsalah berterus terang tentang fanatiknya kamu kepada drama korea.

situasi 3: meninggalkan kekasih 

A : saya rasa awak memang susah nak berubah.
B : kenapa baru sekarang? masa nak ngorat dulu xtimbul pun isu ni.
A : itu dulu. manusia kena berubah ke arah yang lebih baik.
B : kalau begitu, berikan saya peluang terakhir.
A : bagi laaa sebanyak mana peluang pun awak xkan berubah. lebih baik kita berhenti di sini.

xsampai seminggu. "sayang, awak pegi mana saya kol xangkat"  wall post menarek di fb si A. si gadis pengepost pula bukan calang calang orang. baju ibarat xcukup kain gitu. itukah kesempurnaan yang dicari? xperlu beri alasan. sesungguhnya berkata benar laaa walaupun pahit. 

cik marlia xde niat nak hint sape sape. ini just pengajaran n peringatan untuk kita semua. berterus terang lebih baik daripada memberi alasan. cik marlia pun xcukup sempurna, masih dalam usaha memperbaiki mana yang kurang. situasi situasi kat atas ni xde kena mengena ngan sesiapa. itu hanya lah contoh untuk kita buat renungan bersama. no heart feeling yaa :)

so cheers from cik marlia :D

2 comments:

mE said...

nak kene staright to da point nk tolak seseorg...rs tgk keadaan kot...sbb klu time dia tgh down jgn ckp bnde tu....tak psl2 mcm kes terjun bngunan sbb pts cinta..oh no..xmo jdk criminal senyap....hikhik..skdr bg pndpt... :)

~marlia maya~ said...

hehehe~ad bt0l nya~tq 4 sharing :)