April 10, 2011

buat baik pun salah

hello guys. teringin nak cite pasal isu ni. don't know why. maybe because it happens to me. bukan nak kata cik marlia ni baik. xde niat pun nak rasa camtu or berbangga. but ada rasa terkilan sikit laaa. cik marlia rasa xsalah nak berbuat baik ngan orang. tolong orang bila susah. insyaAllah nanti time kita susah ramai datang membantu yer dakkkk :)

tapi kan situasi yang berlaku kat cik marlia membuatkan cik marlia berfikir. kadang kadang jadi terlalu baik ngan orang ni pun xbagus jugak. betol laaa pepatah yang mengatakan buat baik berpada pada buat jahat jangan sekali kan. buat baik tu xde niat pun nak balasan. cukup laaaa hargai laaa sebuah pertolongan tu, sebab bukan semua orang mampu untuk hulurkan bantuan kan. 

tapi cik marlia selalu lihat dan cik marlia selalu gak alami perkara ni, bila jadi sesuatu (i mean gaduh or perselisihan faham) selalu jer kebaikan seseorang tu diabaikan malah xnampak langsung yang orang tu pernah bersusah nak tolong kita. kat situ cik marlia rasa terkilan sangat. 

bagi cik marlia, pertolongan tu bukan saja dari segi kewangan, tenaga malah cukup kalau orang tu jadi tempat meluah perasaan, pendengar yang setia, orang tu da dianggap sanggup membantu meringankan beban yang kita hadapi. 

terkilan sedih tersentap apabila situasi ini terjadi. bila da jadi hal macam ni, cik marlia teringat pesan puan mama "adik, buat baik ni kena berpada pada, kadang kadang ada je manusia yang suka ambil kesempatan atas kebaikan orang lain"

bantuan yang cik marlia bagi cik marlia xnak ungkit. tapi jangan la buat begitu bila ada apa apa perselisihan faham. cik marlia juga punya hati dan perasaan. kita dikurniakan mulut untuk bercakap. setiap sesuatu masalah boleh diselesaikan. 

selalu saja hanya sebelah pihak didengari. xde langsung keadilan bagi pihak cik marlia. xmengapa. hati manusia lain lain. 

cik marlia tolong orang bukan sebab isu sayang or pilih kepala. sape jer datang mintak tolong kalau cik marlia boleh tolong cik  marlia sedaya mungkin tolong. dalam isu ni ape yang lepas biarlah berlalu. sayang sebagai seorang sahabat juga xsalah kan? jangan disalah erti. semua orang pun kalau cik marlia boleh tolong cik marlia tolong.

dengan rendah dirinya cik marlia mintak maaf kat semua yang terlibat or sesapa yang terasa dengan cik marlia. serious cik marlia xde niat nak ungkit setiap pertolongan tu cuma janganla disebabkan hal kecik yang berlaku apa yang korang nampak kat diri cik marlia hanyalah kejahatan yang cik marlia lakukan. biasa laa manusia, ada baik dan buruknya. itu lah diri cik marlia. bukan malaikat yang sempurna pada setiap ketika :(

p/s~maafkan cik marlia 

2 comments:

Aida Lela said...

realiti hari ini.. buat baik belum tentu orang suka apatah lagi kalau berbuat jahat.

yang penting kita buat yang terbaik dan kata-kata yang marlia tulis tu 'buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali' masih relevan untuk diikuti :)

~marlia maya~ said...

heeee betol tu aida~thanx 4 da comment :)